Fietsmaatjes Utrecht gaat van start! 🎉

Je bekijkt nu Fietsmaatjes Utrecht gaat van start! 🎉

Passanten en reizigers die woensdagmiddag over het Jaarbeursplein liepen, werden getrakteerd op een bijzonder spektakel: Fietsmaatjes Utrecht vierde daar vanaf 17.00 uur hun feestelijke aftrap. De eerste duofiets werd onthuld en iedereen mocht een proefritje maken op het uitdagende fietsparcours.

Fietsmaatjes Utrecht wil van Utrecht de fietsstad voor íedereen maken. Daarom koppelen we bewoners die niet meer zelfstandig kunnen of willen fietsen aan een fietsmaatje. De fietsmaatjes gaan dan samen fietsen op een duofiets (een brede fiets waar twee mensen naast elkaar op kunnen zitten) met elektrische trapondersteuning. Zo kunnen ze heerlijke tochtjes maken en de wind door de haren voelen!

Voorzitter Jelle Bakker heette alle aanwezigen welkom: “Het is heel bijzonder om te zien hoeveel mensen zich met passie inzetten om fietsen voor iedereen mogelijk te maken. Tijdens onze eerste vrijwilligersbijeenkomst vroeg ik waarom de aanwezigen graag fietsmaatje wilden worden. Uit hun antwoorden sprak zoveel motivatie om anderen ook weer fietsgeluk te laten ervaren. Eigenlijk vertelden de vrijwilligers het verhaal van Fietsmaatjes, nog voordat ik erover was begonnen.”

Na het welkomstwoord van Jelle, werd de eerste splinternieuwe duofiets onthuld. Wethouder van Mobiliteit, Lot van Hooijdonk, mocht als eerste rijden over een heus duofietsparcours. Zoals het een doorgewinterde bestuurder betaamt, doorstond ze de hindernisbaan met verve. Van Hooijdonk: “Fietsmaatjes is echt een parel van een initiatief. Ik ben dol op de fiets, en Fietsmaatjes maakt fietsen toegankelijk voor mensen die dat zelfstandig niet kunnen. Lekker buiten, gezellig onderweg, wind door je haren en de zon op je huid. Hoe fijn is dat?! Ik wens Fietsmaatjes en alle fietsers heel veel succes en plezier.”

In het uur daarna mocht het aanwezige publiek de fiets ook uitproberen, onder begeleiding van een van de fietsmaatjes. Voor velen was dit de eerste ervaring op de duofiets. Eentje die ze niet snel zullen vergeten.

Fietsmaatjes Utrecht heeft haar eerste twee duofietsen aangeschaft dankzij financiering van de Gemeente Utrecht en De Winter-Heijnsius Stichting. De eerste fiets rijdt inmiddels rond in Overvecht. Daar staat hij gestald bij Zorgcentrum Careyn Rosendael. Een tweede duofiets zal volgende week geleverd worden in Leidsche Rijn, waar hij geparkeerd wordt bij Buurtcentrum Bij de Buren.